Optika-informacija za pacijente

Prim. dr Ljiljana Kovač

Šef kabineta za refrakciju oka i kontaktna sočiva

Klinika za očne bolesti

Klinički centar Srbije, Beograd
Naočare - saveti
 • Za čuvanje naočara u periodima kada ih ne koristite, najbolja je tvrda futrola za naočare.
 • Čistite naočare redovno i pažljivo hladnom tekućom vodom i čistom krpicom uz pomoć PH neutralnih sredstava za čišćenje (tekući sapun). Prljave ili grube tkanine mogu oštetiti slojeve na staklu ili plastici.
 • Izbegavajte dodir naočara sa agresivnim materijama kao što su: kozmetički preparati, lakovi za kosu, pojačano znojenje, so iz morske vode, i sl. Hemijsko delovanje ovih materija je postupno, ali vrlo razorno.
 • Ukoliko navedeno delovanje niste mogli izbeći, što pre očistite naočare tekućom vodom.
 • Naočare nikada ne odlažite na stakla ili plastiku, odnosno tako da ispupčenom stranom leže na tvrdoj podlozi. Na taj način se naočare najlakše oštećuju.
 • Naočare su retko osetljive na termičke uticaje. Apsolutnu graničnu temperaturu nije moguće tačno odrediti jer zavisi od brojnih faktora (vrsta materijala, vrsta nanešenih slojeva i dr.), ali se u praksi smatra da je najviša granica toplotne izdržljivosti organskih sočiva za naočare (plastike) oko 80 °C.
 • Tako visoke temperaturne vrednosti u svakodnevnoj upotrebi moguće su za vreme vrućih letnih dana u zatvorenom automobilu, sauni, direktnim izlaganjem naočara izvoru toplote i dr.
 • Kada skidate naočare, skidajte ih uvek sinhronizovano sa obe ruke.
 • Popravke naočara uvek treba obavljati kod ovlašćene osobe (optičar).

Stakla i plastika za dioptrijske naočare
 • Dioptrijska stakla za naočare: providna (mineralno bela sočiva za naočare) ili fotosenzitivna, različitog indeksa prelamanja (1.523, 1.60, 1.70, 1.80, 1.90). Ova stakla ranije su se upotrebljavala za korekciju vida. Razvojem tehnologije danas se ređe upotrebljavaju zbog njihove težine i lomljivosti.
 • Dioptrijska plastika (sočiva za naočare): providna, obojena i fotosenzitivna. Danas se uobičajeno za korekciju vida upotrebljavaju organske dioptrijske plastike zbog svojih prednosti: lagane su i nelomljive. Međutim, veoma su osetljive na površinska mehanička oštećenja, lako se grebu.
 • Tvrdi zaštitni sloj (Hard coat – HC) štiti plastiku od grebanja.
 • Antirefleksni sloj (Antireflex - MC) na površini sočiva delimično odbija svetlost, te smanjuje refleksiju i povećava kvalitet slike. Ovaj sloj pri noćnoj vožnji smanjuje zablještavanje, efekat zvezde pri posmatranju dolazećeg svetla, te smanjuje zamor i pad koncentracije. Uz to, smanjuje refleksiju od svetlosti računara i poboljšava kvalitet rada. Napomena: čiste se destilovanom vodom i namenskim tečnostima. Treba ih čuvati od dodira sa lepkom, lakovima i rastvorenim agresivnim hemikalijama.
 • Sloj za zaštitu od ekranskih zračenja (ERP sloj - filter) – nanosi se na na plastiku (organska sočiva). EPR sloj pruža potpunu UV zaštitu, smanjuje zamor očiju, zamućenje vida i blještanje pred očima, te omogućuje maksimalni komfor pri radu na računaru i pri obavljanju poslova u uslovima neonskog osvetljenja.
 • Hidrofobni sloj na plastici sprečava zamagljivanje (toplo – hladno) i poboljšava kvalitet slike i udobnost nošenja.
 • Povećanjem indeksa prelamanja - smanjuje se debljina plastike (organskih sočiva za naočare) i poboljšava se estetski izgled naočara (širok dijapazon prelamanja: 1.50, srednji indeks: 1.56, visok indeks: 1.60, 1.64, 1.74).
 • Bojenje - obojena stakla i plastika – Stakla i organska plastika se mogu bojiti (sivo, braon, zeleno-sivo: 25%, 50% i 75%). Ova sočiva za naočare pružaju zaštitu oku od vidljivog sunčevog zračenja i imaju povećanu UV zaštitu zavisno od procenta zatamnjenja, te pacijenti mogu istovremeno da nose dioptrijske i sunčane naočare. Bojenje može biti i graduirano, na vrhu tamnije, a na dnu svetlije.
 • Fotosenzitivna stakla i plastika (Gray & Brown) – Ova stakla i plastika, različitog indeksa prelamanja, pod dejstvom sunčeve svetlosti tamne i štite od UV zračenja.

Vrste dioptrijskih stakla i plastike (sočiva za naočare)
 • Monofokalna dioptrijska stakla i plastike koriguju samo vid na daljinu ili samo vid na blizinu, jer čitava njihova površina ima jednaku snagu prelamanja. Mogu biti različitog indeksa, te imati različitu debljinu.
 • Bifokalna dioptrijska stakla i plastike imaju dva dela: gornji, koriguje vid na daljinu i donji, koriguje vid na blizinu. Osobama koje već nose naočare za daljinu i posle 40-te godine imaju staračku dalekovidost na blizinu, a pritom žele da se istim naočarima služe i za daljinu i za blizinu, određuju se bifokalna korekciona sočiva za naočare. Odlikuje ih laka adaptacija, pa nije potreban period privikavanja. Važno upozorenje – pri silasku niz stepenice obavezno gledati kroz gornji deo naočara (korekcija za daljinu).
 • Multifokalna, progresivna dioptrijska stakla i plastike su sočiva za naočare, gde se korekcija menja postupno, od “daljinskog” vida na vrhu, preko srednjih udaljenosti, do “bliskog” vida u donjem delu. Na njima se razlikuju tri područja: zona za daljinu, zona za blizinu i prelazni koridor. Ova sočiva za naočare “oponašaju” oko koje dobro vidi. Takva postepena progresija pomaže oku da se lako prilagodi objektima na različitim daljinama. Znači, koriguje se vid i na daljinu i na blizinu jednim naočarima. Ovim naočarima pacijentima je omogućena udobnost, jer se izbegava stalna promena naočara za daljinu i za blizinu. Treba naglasiti da je potrebno veoma precizno i pažljivo centriranje ovih sočiva za naočare. Prilagodjavanje na ove naočare je nešto teže. Važno upozorenje – pri silasku niz stepenice obavezno gledati kroz gornji ili eventualno srednji deo naočara (korekcija za daljinu ili za srednju daljinu).
 • Progresivna plastika za rad u kancelariji ili skraćena progresivna sočiva za naočare koriguju vid na srednju daljinu (3 – 4 m) i na blizinu. Potreba za ovakvim naočarima pojavila se zbog sve češće upotrebe kompjutera i želje da se omogući dobra korekcija prezbiopima (staračka dalekovidost na blizinu), što pogađa barem polovinu celokupne radno sposobne populacije, u uslovima radne prostorije i rada sa ekranima i tastaturama. Naočare sa ovim sočivima ne koriguju vid na daljinu.
 • Fotosenzitivna dioptrijska sočiva za naočare (fototropne naočare) - Kod ovih naočara fotosenzitivne materije menjaju boju i stepen propustljivosti zavisno od količine svetlosti (pre svega UV talasa) u spoljnoj sredini. Proizvode se u više boja (najčešće fotogray i fotobrown). Ovaj tip naočara se ne preporučuje za duge vožnje.
 • Polarizovani monofokali (polarizovano sočivo 1.50 Gray & Brown) – Ova sočiva za naočare u prvom redu su namenjena vozačima u uslovima dnevne vožnje, kao i osobama koje obavljaju sportske ili druge aktivnosti u blizini površina sa visokom refleksijom (sneg, voda). Za razliku od fotosenzitivnih sočiva za naočare kod kojih je zatamnjenje izazvano UV zračenjem, ova sočiva deluju i kada nisu pod dejstvom UV zraka (npr. pri vožnji, jer vetrobransko staklo uveliko eliminiše UV zračenje potrebno za fotosenzitivnu reakciju).

Sunčane naočare

Sunčane naočare su nezaobilazni modni detalj. Modni stil najlakše ćete osvežiti novim naočarima za sunce, uz koje će uobičajene odevne kombinacije izgledati drugačije i življe. Bez obzira na trendove, naočare bi trebalo da se slažu s oblikom lica, pa obavezno isprobajte različite modele pre nego što izaberete prave.


Sunčane naočare se koriste kao zaštita očiju na jakom suncu ili snegu. Mogu imati slabi filter (propustljivost preko 50%), srednji filter (propustljivost od 20% – 50%) i jak filter (propustljivost ispod 20%). FDA (U.S. Food and Drug Administration), vladina agencija koja nadgleda proizvodnju i prodaju sunčanih naočara u SAD preporučuje da se koriste naočare koje blokiraju 99 – 100% UVA i UVB zračenja. Na oznaci bi trebalo da piše UV 400 ili 100% UV zaštita.


Pri izradi ovih naočara koriste se različite pigmentne boje (siva, braon, žuta, zelena) koje smanjuju propustljivost vidljivog dela spektra.


 • Siva boja smanjuje jačinu osvetljenja, ali ne izobličuje boje
 • Braon ili smeđa boja smanjuje blještavilo uključujući i blještavilo koje stvara plava frekvencija sunčevog spektra i koja čini da predmeti izgledaju maglovito. Smeđa boja uzrokuje veće izobličenje boja od sive.
 • Žuta boja smanjuje maglovitost, izoštrava pogled, ali uzrokuje veće izobličenje boja.
 • Zelena boja smanjuje blještavilo i filtrira plavu frekvenciju sunčevog spektra. Omogućuje dobar kontrast predmeta.

Materijali za izradu sunčanih naočara
 • Staklo je izdržljivije, ali teže za nošenje
 • Polikarbonat je dugotrajna lagana plastika
 • CR – 39 je plastika odredjenog propisanog kvaliteta

Pri odabiru i kupovini sunčanih naočara treba voditi računa da su u skladu sa crtama lica i da ne „seku“ obrve. Pre svega, trebalo bi se dobro raspitati o staklima, jer su ona jedina zaštita očiju od štetnog zračenja. Najveći rizik za oštećenja od izloženosti jakom sunčevom zračenju preti osobama sa svetlom bojom očiju, a posebno se to odnosi na mrežnjaču i sočivo oka. Preterana izloženost jakom sunčevom zračenju povezana je sa većim rizikom za kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju, vodeći uzrok gubitka vida u starijem životnom dobu.


Deca i sunčane naočare - Deca takođe treba da nose sunčane naočare, jer je i njima potrebna zaštita od štetnog UV zračenja. Tri četvrtine roditelja rizikuje vid svoje dece jer ih bez odgovarajuće zaštite izlažu snažnom sunčevom zračenju, upozoravaju stručnjaci posle istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji. Podaci prikupljeni od 2000 roditelja pokazuju kako gotovo trećina njih ne kupuje naočare za sunce deci, objavio je College of Optometrists. Polovina roditelja koji ipak kupuju sunčane naočare za decu, pri tome, najvažnijim faktorom smatra cenu, a ne kvalitet. Zaboravite dečje naočare koje se kupuju u prodavnicama za igračke, jer po pravilu nemaju adekvatnu zaštitu.Prim. dr Ljiljana Kovač

Šef kabineta za refrakciju oka i kontaktna sočiva

Klinika za očne bolesti

Klinički centar Srbije, Beograd