Uputstvo za korišćenje i održavanje tvrdih kontaktnih sočiva

Prim. dr Ljiljana Kovač

Šef kabineta za refrakciju oka i kontaktna sočiva

Klinika za očne bolesti

Klinički centar Srbije, Beograd
Vodič za nošenje tvrdih (RGP i PMMA) kontaktnih sočiva bez poteškoća

Da bi se kontaktna sočiva koristila bez komplikacija neophodna je - pored adekvatnih sočiva, pravilnog nošenja sočiva i njihove regularne zamene - i pravilna obuka pacijenata. Pacijenti se tokom obuke nauče kako da rukuju sočivima (postavljanje i uklanjanje) i kako da ih pravilno održavaju. Pravilno održavanje kontaktnih sočiva podrazumeva njihovo mehaničko čišćenje, ispiranje, dezinfekciju, enzimski tretman i ovlaživanje. Pacijente treba obavezno upozoriti i stalno podsećati na moguće ozbiljne posledice i komplikacije ako se sočiva neadekvatno održavaju.


 • Čistoća je izuzetno važna prilikom održavanja kontaktnih sočiva (KS). Pre rukovanja sočivima važno je uvek dobro oprati ruke blagim tečnim sapunom (šamponom) i obrisati ih čistim peškirom koji ne ostavlja dlačice ili ih prosušiti vazduhom.
 • Kod rukovanja sočivima koristiti isključivo jagodice prstiju, a ne nokte. Noktima se oštećuje ili sočivo ili oko
 • Pre postavljanja obavezno pregledati oba sočiva da bi se proverilo jesu li čista i bez naslaga.
 • Voditi računa da se sočiva ne polome prilikom otvaranja novog pakovanja ili prilikom održavanja i rukovanja sočivima.
 • Ne počinjati sa korišćenjem novih sočiva ukoliko pakovanje nije fabrički zatvoreno.
 • Kaseticu za čuvanje kontaktnih sočiva treba menjati mesečno, najređe svaka tri meseca. Mnogi korisnici redovno održavaju higijenu sočiva, ali zaboravljaju na kaseticu za čuvanje kontaktnih sočiva. Kaseticu treba posle svake upotrebe isprati rastvorom za ispiranje sočiva (ne običnom vodom!) i osušiti na vazduhu. Na taj način se rizik od razmnožavanja bakterija ili gljivica u kasetici svodi na minimum.
 • Važno je da se kontaktna sočiva očiste i dezinfikuju posle svake upotrebe.
 • Pravilno mehaničko čišćenje, ispiranje, dezinfekcija i deproteinizacija sočiva doprinose očuvanju zdravlja očiju.
 • Rastvor za održavanje sočiva, konzervans (dezinficijens), nikada ne upotrebljavati dva puta. Konzervans obavezno menjati svake večeri.
 • Zabranjeno je razblaživati rastvore (deterdžent i konzervans-dezinficijens) vodom ili fiziološkim rastvorom da bi se uštedelo. Razblaženi rastvori nisu dobri čistači i dezinficijensi, te dolazi do infekcije i teških oboljenja oka.
 • Ne dodirivati ili naslanjati vrh boce (deterdžent i konzervans-dezinficijens) na bilo kakvu površinu jer se tako rastvor najčešće kontaminira.
 • Boce sa rastvorima obavezno zatvoriti posle upotrebe.
 • Ako se nekoliko dana kontaktna sočiva ne nose, mogu se držati u zatvorenoj kasetici, bez mehaničkog čišćenja i menjanja tečnosti najduže 7 dana .
 • Ako se sočiva ne nose duže vreme, svakog 7-og dana treba sočiva očistiti i potopiti u svež konzervans.
 • Posle duže pauze, pre postavljanja, sočiva treba mehanički očistiti deterdžentom, isprati u ohladjenoj prokuvanoj ili destilovanoj vodi i držati u svežem konzervansu-dezinficijensu najmanje 6 sati.
 • Mehaničko čišćenje i ispiranje sočiva eliminišu 99.9% mikrobnih zagadjivača.
 • Sa mikrobiološke tačke gledišta čista sočiva je mnogo lakše dezinfikovati nego prljava, zato što zagadjivači mogu da onesposobe konzervans koji se upotrebljava i kao dezinficijens.
 • Sočiva treba redovno uklanjati sa oka pre spavanja da se ne bi oštetila rožnjača.
 • Kaseticu uvek poneti sa sobom kada se boravi van kuće.
 • Zabranjeno je kontaktna sočiva pozajmljivati drugim osobama
 • Zabranjeno je sočiva stavljati u usta i vlažiti ih pljuvačkom. Pljuvačka sadrži različite mikroorganizme koji mogu prouzrokovati ozbiljnu upalu oka.
 • Zabranjeno je održavanje, postavljanje, uklanjanje i čuvanje kontaktnih sočiva u kupatilu jer se u njemu sočiva lako kontaminiraju mikroorganizmima.
 • Šminku nanositi posle stavljanja sočiva, a sočiva uklanjati pre skidanja šminke.
 • Posle detaljnog pregleda pacijenta oftalmolog-kontaktolog preporučuje adekvatan rastvor za održavanje sočiva. Vrlo je važno da pacijenti poštuju preporuku lekara prilikom kupovine rastvora. Nazalost, većina pacijenata ne nabavlja preporučeni rastvor ili ga ubrzo zamenjuje nekim jevtinijim sa obrazloženjem: „svi su rastvori isti”. Nažalost, nisu. Neadekvatni rastvori za održavanje sočiva indukuju toksične ili alergijske reakcije.
 • Procedura za održavanje kontaktnih sočiva se mora striktno poštovati i sprovoditi.

Postavljanje kontaktnih sočiva ujutro

Postavljanje kontaktnih sočiva na oči je veština koja se stiče vremenom. U početku su pacijenti rezervisani i nespretni, mnogi i uplašeni, ali vremenom postaju veoma vešti u rukovanju sočivima. 1. Uvek dobro oprati i osušiti ruke pre rukovanja kontaktnim sočivima.
 2. Postavljanje sočiva na oči i njihovo čiščenje obaviti iznad neke ravne površine, ali nikako u kupatilu. Prvo treba prekriti ravnu površinu čistim peškirom, zatim, postaviti kaseticu sa čistim KS, metalnu posudu sa prokuvanom prohlađenom vodom ili bocu sa fiziološkim rastvorom ili bocu sa destilovanom vodom, veštačke suze i ogledalo.
 3. Otvoriti odeljak kasetice gde stoji desno sočivo.
 4. Ponovo dobro oprati i osušiti ruke pre nego se čisto sočivo uzme iz kasetice.
 5. Desnom rukom izvaditi desno sočivo iz kasetice i odmah ga postaviti na oko. Po želji ili potrebi isprati KS prokuvanom prohladjenom vodom, fiziološkim rastvorom ili destilovanom vodom pre postavljanja sočiva.
 6. Staviti sočivo na jagodicu kažiprsta desne ruke. Ako je sočivo isprano naneti na njega kap veštačkih suza. Srednjim prstom iste ruke treba povući donji kapak desnog oka.
 7. Zatim, srednjim prstom leve ruke treba povući gornji kapak desnog oka. Kapak se mora uhvatiti blizu trepavica kako bi se sprečilo prerano treptanje.
 8. Potrebno je gledati pravo u svoje oko u ogledalu i postaviti sočivo na oko. Pažljivo pustiti kapak i trepnuti.
 9. Otvoriti oko i proveriti da li je sočivo na pravom mestu. Vid mora biti jasan, a udobnost zadovoljavajuća. Ako se oseća nelagodnost, možda sočivo nije čisto. Ako je vid zamućen, verovatno se sočivo pomerilo i nije na pravom mestu. Ako se sočivo pomerilo, zatvoriti oko i preko kapka kažiprstom pomeriti sočivo prema sredini oka.
 10. Levo KS postaviti na isti način upotrebljavajući levu ruku.
 11. Odeljke kasetice dopuniti rastvorom i zatvoriti poklopcima.
 12. Kaseticu uvek poneti kada se boravi van kuće.

Uklanjanje kontaktnih sočiva

Uveče:


 1. Uvek dobro oprati i osušiti ruke pre rukovanja kontaktnim sočivima.
 2. Uklanjanje sočiva sa oka raditi iznad neke ravne površine, ali nikako u kupatilu.
 3. Kako se sočivo ne bi izgubilo preporučljivo je nagnuti se nad postavljeni peškir ili postaviti dlan leve ruke ispod desnog oka.
 4. Kažiprst desne ruke postaviti između gornjeg i donjeg kapka, na spoljašnji ugao desnog oka. Kažiprstom povući spoljašnji ugao oka prema spolja i gore. Ne žmuriti, već sve vreme držiti oko otvoreno.
 5. Sada jako trepniti. Sočivo će izleteti sa oka ili na peškir ili na postavljeni dlan.

Održavanje tvrdih kontaktnih sočiva (čišćenje, ispiranje, dezinfekcija, i uklanjanje proteina)

Održavanje sočiva služi da seočuva kvalitet optike, spreči oštećenje površine sočiva, odstrane već nastali depoziti, redukuje broj patogenih mikroorganizama i produži život sočiva.


 1. Uvek dobro oprati i osušiti ruke pre rukovanja kontaktnim sočivima.
 2. Uklanjanje sočiva sa oka raditi iznad neke ravne površine, ali nikako u kupatilu, jer se u njemu sočiva lako kontaminiraju mikroorganizmima. Prvo treba prekriti ravnu površinu čistim peškirom, zatim, postaviti kaseticu sa čistim sočivima, metalnu posudu sa prokuvanom prohlađenom vodom ili bocu sa fiziološkim rastvorom ili bocu sa destilovanom vodom, veštačke suze i ogledalo.
 3. Skinuti poklopce sa deterdženta i konzervansa-dezificijensa. Otvoriti i skinuti poklopce sa kasetice za čuvanje sočiva. Kaseticu i poklopce od kasetice isprati ohlađenom prokuvanom ili destilovanom vodom. Na dno kasetice u oba odeljka sipati po 5 – 6 kapi konzervansa.
 4. Ponovo dobro oprati i osušiti ruke pre uklanjanja sočiva sa oka.
 5. Mehaničko čišćenje sočiva - Uklonjeno desno sočivo postaviti na vrh kažiprsta desne ruke i ukapati 1 – 2 kapi deterdženta u sočivo. Zatim, sočivo nežno uhvatiti palcem, kažiprstom i srednjim prstom (kao olovku) i lagano trljajti 20 - 30 sekundi.
 6. Ispiranje sočiva - Isprati sočivo u ohlađenoj prokuvanoj ili destilovanoj vodi koja se već nalazi u metalnoj posudi na stolu. Ispiranjem ukloniti nečistoću i deterdžent sa sočiva
 7. Dezinfekcija sočiva - Isprano desno sočivo staviti u desni odeljak kasetice. Dopuniti konzervans-dezinficijens do dve trećine odeljka kasetice (10 – 15 kapi) i zatvoriti odeljak poklopcem.
 8. Isto postupiti i sa levim sočivom.
 9. Ostaviti sočiva da stoje u rastvoru za dezinfekciju, u kasetici, najmanje 6 sati, ili preko noći kako bi se potpuno dezinfikovala.
 10. Obavezno držati sočiva u zatvorenoj kasetici sve do trenutka kada se žele ponovo postaviti.

Enzimski tretman - RGP sočiva (deproteinizacija ili uklanjanje proteina sa sočiva)
 • Prilikom nošenja kontaktnih sočiva i pored svakodnevnog čišćenja i dezinfekcije, dolazi do taloženja belančevina – proteina iz suza na površini sočiva.
 • Depoziti – nataloženi proteini na sočivu mogu da prouzrokuju: nelagodnost, smanjenje vidne oštrine, mehaničko oštećenje konjunktive i rožnjače, imunoalergijske reakcije, pogoduju vezivanju mikroorganizama, samim tim i infekcijama.
 • Bakterije se vezuju za polimere sočiva, a to vezivanje je pospešeno prisustvom depozita na površini sočiva.
 • Proteini se uklanjaju jednom sedmično ukoliko oftalmolog ne odredi drugačije.

Procedura:
 1. Sprovodi se nakon uklanjanja sočiva sa oka i nakon mehaničkog čišćenja sočiva prema navedenom uputstvu za dnevno čišćenje.
 2. U čistu kaseticu za čuvanje sočiva, u svaki odeljak, staviti po jednu tabletu za deproteinizaciju, za svako sočivo po jednu.
 3. Staviti očišćena sočiva u kaseticu i sipati fiziološki rastvor (NaCl 0.9%) u svaki odeljak, preko tabletica i sočiva, skoro do samog vrha.
 4. Zatvoriti odeljke kasetice poklopcima. Ostaviti sočiva u rastvorenim tabletama oko 4 sata (najduže 10 sati).
 5. Zatim, prvo izvaditi desno sočivo, očistiti ga deterdžentom 20 - 30 sekundi, isprati ga u ohladjenoj prokuvanoj ili destilovanoj vodi, staviti ga u čistu kaseticu i sipati oko 10 - 15 kapi konzervansa (uobičajena svakodnevna procedura). Sočivo treba da bude u konzervansu najmanje 5 sati pre postavljanja na oko.
 6. Isti postupak ponoviti i sa levim kontaktnim sočivom.

Adaptacija - navikavanje na sočiva
 • Navikavanje na tvrda kontaktna sočiva ima propisanu proceduru.
 • Sočiva se prvog dana nose 2 sata i svakog narednog dana vreme nošenja se produžava za 1 sat, sve do 10 sati nošenja (drugog dana 3, trećeg dana 4 ... 9 dana 10 sati).

Prva kontrola
 • Obavezna je prva kontrola na 10 sati nošenja sočiva. Ako iz bilo kog razloga tada ne možete da dođete, sočiva i dalje nosite 10 sati do prve kontrole.
 • Kontrolni pregledi su u intervalima od 6 do 12 meseci tokom prve godine nošenja sočiva, a zatim, jednom godišnje. Kontrola se najređe obavlja jednom u dve godine kada se sočivo zamenjuje novim. Napomena – pojedina sočiva se zamenjuju godišnje.

Pauza u nošenju tvrdih sočiva
 • U toku nošenja tvrdih kontaktnih sočiva dozvoljena pauza je 24 sata u toku nedelje (npr. u petak ste uobičajeno nosili sočiva, u subotu ih niste nosili, u nedelju obavezno treba da nastavite sa nošenjem sočiva).
 • Ako je pauza u nošenju sočiva duža od 24 sata potrebno je ponovo sprovesti adaptaciju na sočiva.

Mere predostrožnosti
 • Poštujte striktno ta uputstva. Ako Vam je nešto nejasno obavezno se konsultujte sa očnim doktorom. Ne slušajte savete rodbine i prijatelja jer su po pravilu pogrešni.
 • Ako dođe do crvenila oka, iritacije ili pojave bola, odmah skinite sočiva i konsultujte se sa očnim doktorom.
 • Izbegnite kontaminaciju sočiva šminkom ili aerosolnim sprejevima, kao i nošenje sočiva blizu otrovnih - štetnih isparenja. Sprejeve koristite pre stavljanja sočiva (lak za kosu, parfeme, dezodorans i sl.).
 • Sve što uzrokuje suvoću oka, može učiniti sočiva neudobnim i povećati rizik od infekcija (upotreba kompjutera, čitanje, gledanje TV, zagađenje vazduha – dim od cigareta, suva klima, vetar, centralno grejanje, vožnja, alkohol, trudnoća i dojenje, pilule za kontracepciju, putovanje avionom, antihistaminici).

  Ovlaživanje sočiva - Staviti veštačke suze preko sočiva. Upotreba veštačkih suza poboljšava komfor
 • Prašina, dim, sprejevi, polen, takođe mogu izazvati iritaciju oka.
 • Oštećena, kontaminirana ili izgrebana kontaktna sočiva odmah zamenite novim.
 • Odustanite od dugačkih noktiju koji pogoduju razvoju bakterija. Ogrebano oko je podložno infekciji.
 • Držite kontaktna sočiva dalje od dece.
 • Koristite sočiva za bavljenje sportskim aktivnostima u vodenoj sredini (npr. u bazenu) samo ukoliko istovremeno nosite vodonepropustne naočare za vodu.
 • Redovno odlazite na kontrolne preglede kod oftalmologa.

Upozorenje
 • Nemojte spavati sa kontaktnim sočivima na očima.
 • Nemojte nositi kontaktna sočiva duže od fabrički odredjenog i naglašenog perioda trajanja, ili onog koji je očni doktor savetovao.
 • Nemojte koristiti proizvode kućne hemije za čišćenje sočiva.
 • Nemojte nositi sočiva kada koristite kapi za oči (osim ukoliko Vam je oftalmolog savetovao da to uradite).
 • Nemojte koristiti pljuvačku da ovlažite sočiva.
 • Nemojte ispirati sočiva ili kasetu za čuvanje sočiva vodom iz česme, već ohlađenom prokuvanom ili destilovanom vodom ili fiziološkim rastvorom.
 • Strogo poštujte period adaptacije na tvrda kontaktna sočiva (RGP i PMMA) i preporučeni režim nošenja.
 • Ako je pauza u nošenju kontaktnih sočiva duža od 24 sata, potrebno je ponovo sprovesti adaptaciju na tvrda sočiva (PMMA i RGP).
 • Važno - Čistite i dezinfikujte sočiva po uputstvu očnog doktora ili striktno poštujući instrukcije navedene na pakovanju tečnosti za održavanje sočiva koju koristite.
 • Važno - Samo dosledno pridržavanje ovih uputstava i saveta očnog doktora omogućuje Vam zdravo i udobno nošenje mekih kontaktnih sočiva.

Obavezne naočare
 • Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje upotrebu naočara. Pacijenti koji nose KS, moraju da imaju i nose naočare, bilo da ih kombinuju sa sočivima ili da ih nose kada iz bilo kojih razloga ne koriste sočiva.
 • Prilikom određjivanja naočara, potrebno je veče pre odlaska u ordinaciju skinuti tvrda kontaktna sočiva ili bar 1h do 2h pre odredjivanja naočara, jer ne izazivaju zamagljenje vida (spectacle blur).
 • Važno - Određivanje dioptrije i prepisivanje naočara, fitovanje kontaktnih sočiva, obuku za pravilno održavanje i nošenje sočiva, pregled očiju i kontrole radite samo kod stručnjaka za tu oblast - kod oftalmologa-kontaktologa.Prim. dr Ljiljana Kovač

Šef kabineta za refrakciju oka i kontaktna sočiva

Klinika za očne bolesti

Klinički centar Srbije, Beograd