Najčešće postavljana pitanja


Koja je prednost novih solarnih kolektora u odnosu na kolektore sa vakuum cevima?

Niža cena za 35%, nisu krhki i imaju duži životni vek.

Koji oftalmološki pregledi su dostupni u Viziji?

Obavljamo kompletne oftalmološke preglede odraslih i dece (određivanje oštrine vida i propisivanje adekvatnih naočara, pregled prednjeg segmenta oka, merenje očnog pritiska i pregled očnog dna), fitovanje, podešavanje kontaktnih sočiva sa obukom pacijenta, topografiju rožnjače, pahimetriju, testove za suvo oko, ekspresiju i toaletu ivice kapaka. Detaljniji opis oftalmoloških usluga koje pružamo imate na našem sajtu, u podmeniju ‚Ordinacija‘.

Ko vrši oftalmološke preglede?

Preglede obavljaju isključivo doktori specijalisti sa višegodišnjim iskustvom iz oftalmologije i kontaktologije.

Da li je obavezno unapred zakazati pregled?

Da, obavezno je. Najbolje je zakazati pregled barem dva do tri dana ranije, da bi bili u mogućnosti da izaberete termin koji vam najviše odgovara.

Da li je za pregled potreban uput?

Nije, jer smo mi privatna medicinska ustanova. Ipak, uvek je korisno sa sobom poneti postojeću oftalmološku dokumentaciju, jer će ona pomoći doktorima da bolje sagledaju vašu oftalmološku istoriju.

Koliko dugo se, nakon porudžbine, čekaju kontaktna sočiva?

Meka kontaktna sočiva uglavnom dobijate odmah ili sutradan, a ukoliko su sočiva torična (za astigmatizam) rok isporuke je od 4-6 nedelja. Polutvrda (RGP) i tvrda (PMMA) kontaktna sočiva se poručuju po individualnim parametrima sa recepta i u najvećem broju slučajeva čekaju se 2- 4 dana, zavisno od proizvođača i vrste materijala definisanih od strane specijaliste oftalmologa-kontaktologa.

Da li je kod vas moguća obuka za nošenje kontaktnih sočiva?

Da, vršimo obuku za pravilno održavanje (čišćenje i dezinfekciju) i rukovanje (stavljanje i skidanje) kontaktnih sočiva. Obuku radi medicinska sestra, uz nadzor specijaliste oftalmologa-kontaktologa.

Koje vreme je potrebno za izradu naočara?

Da bi se dioptrijske naočare uradile potrebno je dan, dva za monofokalnu (klasičnu) dioptrijsku plastiku, dok je za progresivnu (multifokalnu) plastiku i različite vrste dorada najčešće potrebno do pet dana.

Može li Vizija da mi spasi oštećene naočare?

Da, popravljamo sve vrste ramova ukoliko priroda oštećenja dozvoljava. Dešava se, međutim, da je stanje rama, stakla ili plastike takvo da je šteta nepopravljiva.

Da li primate platne kartice?

Da, platnim karticama možete platiti sve vezano za optiku (kontaktna sočiva, sredstva za održavanje, dioptrijske ramove, dioptrijsku plastiku i stakla, ugradnju, popravke, itd.), dok je plaćanje za specijalističke oftalmološke preglede isključivo u gotovini, čekovima ili uplatom na tekući račun.

Da li je moguća kupovina na rate?

Moguća je, i to na tri rate INTESA platnim karticama, ili čekovima građana.

Da li se mora doći do vas da bi se nešto kupilo?

Ne. Dovoljno je da nam recept pošaljete mejlom, a izabranu robu možete platiti ili pouzećem ili uplatom na tekući račun, zavisno od toga šta je u pitanju.

Da li robu šaljete poštom?

Da. Šaljemo je Post Expressom (Pošta Srbije). Cena dostave je standardna cena usluge dostave Post Expressa (trenutno oko 180 RSD za Srbiju) i u većini slučajeva stiže za jedan radni dan.

Da li se roba dostavlja i u Beogradu?

Da, iz naše optike na Novom Beogradu određenim danima vršimo dostavu kupcima u Novom Beogradu i u Zemunu.

Da li radite sa Fondom socijalnog osiguranja?

Ne.

Gde se tačno nalazite?

Nalazimo se na dve lokacije. Prva, na kojoj su oftalmološka ordinacija i optika, je u gornjem delu Beogradske ulice, blizu Bulevara Kralja Aleksandra (iz pravca Pravnog fakulteta ka Slaviji – nakon pedesetak metara sa desne strane). Druga, na kojoj se nalazi optika, je na Novom Beogradu, u samom središtu naselja Belville.

Da li svi koji nose dioptrijske naočare mogu da nose i kontaktna sočiva?

U većini slučajeva mogu, ali neophodno je da budu ispunjeni određeni uslovi.

Da li su bolja meka ili gas propusna (polutvrda) kontaktna sočiva?

Meka kontaktna sočiva su napravljena od hidrofilne plastike. Apsorbuju tečnost pa ostaju vlažna i prilagođavaju se dobro rožnjači. Veća su od rožnjače (12-14mm). Veoma su udobna za nošenje, ali pri njihovom neadekvatnom, lošem održavanju i nošenju po isteku roka trajanja, dolazi do infekcije i alergijskih reakcija. Zatim, vid može da bude manje jasan nego kod naočara ili polutvrdih sočiva. Lakše ih je oštetiti i ne mogu sasvim dobro da koriguju astigmatizam. Polutvrda kontaktna sočiva se prave od čvrste, slabo elastične plastike koja omogućava da kiseonik dospe do rožnjače i manjih su dimenzija od rožnjače (8-10mm). Prednost nošenja polutvrdih sočiva je da su infekcije i alergijske reakcije oka ređe nego kod mekih. Potpuno mogu da koriguju astigmatizam. Mane ovih sočiva su da u početku nisu sasvim komforna i potreban je period adaptacije na njih, lakše ispadaju iz oka i nisu odgovarajuća za prašnjave uslove.

Da li se recept za kontaktna sočiva razlikuje od recepta za naočare?

Recept za kontaktna sočiva se razlikuje od recepta za naočare, i on se dobija fitovanjem ili podešavanjem kontaktnih sočiva nakon određivanja refrakcije oka.

Da li je neophodna redovna kontrola kod oftalmologa iako se ne primećuje nikakva promena dioptrije?

Savetuju se redovne kontrole kod oftalmologa bez obzira da li pacijent ima subjektivne smetnje ili ne.

Da li se kontaktna sočiva mogu čistiti običnom vodom?

Zabranjeno je održavanje kontaktnih sočiva vodom. Postoje određeni rastvori koji se koriste za čišćenje, dezinfekciju i čuvanje kontaktnih sočiva. Detaljna procedura održavanja i rukovanja kontaktnim sočivima objašnjava se za vreme obuke ili za vreme kontrole.

Mogu li se kontaktna sočiva koristiti prilikom plivanja?

Ne savetuje se plivanje sa kontaktnim sočivima.

Da li da dođem sa sočivima na očima kada budem dolazio na pregled?

Obavezno, jer kontaktna sočiva bi trebalo da budu na očima izvesno vreme pre kontrole. Kako dolazite na pregled sa sočivima, obavezno ponesite i naočare, za slučaj da nakon određene vrste pregleda (npr. merenje očnog pritiska) niste u mogućnosti da nosite sočiva.

Ukoliko imate pitanje za nas, potrudićemo se da vam odgovorimo u najbrzem roku.

* Obavezna polja


Očna Kuća VIZIJA - Beograd, centar

Očna Kuća VIZIJA - Novi BeogradReload Image
Upišite šifru: